Er zijn 4 soorten violisten. Alle 4 zijn prima, en alle 4 hebben zo hun voors en hun tegens. Het hangt af van twee vragen. 

Vraag 1) Wil je lekker muziek maken, of wil je grondig leren viool spelen?

Vraag 2) Hoeveel doe je er thuis voor?

Ben jij een gezelligheidsviolist die gewoon lekker muziek wil maken? Nieuwe stukken spelen, partijen snel even doornemen. Dit heeft veel voordelen: het is leuk om te doen, en heel gezellig, want je hebt vast een groep mensen om een leuke avond mee door te brengen en ook nog samen muziek te maken. Het kost niet veel tijd, en het kost ook niet veel inspanning. Nadeel is wel dat het spelen zelf niet altijd even goed zal lukken. Maar ja, je bent ook pas zo laat begonnen met spelen/je hebt nu eenmaal niet echt talent*.

Of ben je een orkestviolist? Je gaat naar de orkestrepetitie, en wilt daar ook goed voor de dag komen. Je wilt je partij goed kennen, zo goed mogelijk. Ook dit heeft veel voordelen: het is wederom gezellig, en je bereikt ook nog iets, je krijgt iets voor elkaar, namelijk deze partij min of meer heelhuids ten uitvoer brengen. Nadeel is dat het oefenen tijd kost, en dat het misschien nog niet allemaal lukt. Daarvoor is de viool toch te moeilijk, en kiest de dirigent toch nog vaak een veel te snel tempo. Maar je doet je best.

Of ben je een lesviolist? Een serieus mens die op les gaat bij een docent om beter viool te leren spelen. De docent heeft allemaal goede raad, je bent weer opgeladen, je weet wat je te doen staat. Maar eenmaal thuis neemt het dagelijks leven de overhand. De kinderen… het werk… je familie… ’s Avonds ben je gewoon moe, je hebt tijd voor jezelf nodig, of tijd om te ontspannen. En daar hoort viool oefenen niet bij. Voordelen: vul maar in (je hoeft niks te plannen, je kunt altijd doen wat je wilt, je hoeft niet streng te zijn voor jezelf, etc.). Nadelen: vul maar in (dat wat je zo graag had willen leren léér je maar steeds niet, etc.)

Of ben je een vaardige violist (in ontwikkeling)? Een serieus mens die op les gaat bij een docent om beter viool te leren spelen. De docent heeft allemaal goede raad, je bent weer opgeladen, je weet wat je te doen staat. Thuis neem je er de tijd voor, want je wilt echt vooruit komen. Je oefent voor jezelf en voor niemand anders. En als je eenmaal de smaak van studeren te pakken hebt, zul je merken dat het jou te pakken krijgt: dat je vooruit gaat en er een beetje verslaafd aan raakt, aan die vooruitgang. De volgende les krijg je weer allemaal goede raad, je bent weer opgeladen, je weet wat je te doen staat. Thuis ga je weer met veel plezier werken aan die volgende stap die je wilt vatten en beheersen, kennen en kunnen. De volgende les krijg je weer allemaal goede raad, je bent weer opgeladen, je weet wat je te doen staat…

Alle 4 soorten violisten zijn prima. De keuze is aan jou, het hangt helemaal af van je eigen wensen en omstandigheden in het dagelijks leven. Ik zal jullie allemaal met alle liefde begeleiden op het gekozen pad! Maar misschien kun je wel raden waar mijn voorkeur ligt, en wat voor soort violist ik zelf (het liefste) ben… Bovendien, en dat weet ik bijna zeker, zit er een wetmatigheid in die we zomaar over het hoofd zouden kunnen zien. Lekker muziek maken leidt niet per se tot vaardig vioolspelen, maar vaardig vioolspelen leidt wel altijd tot lekker muziek maken! En daar doen we het toch voor?

*Doorhalen wat niet van toepassing is.

 

Cora van den Berg

26 september 2019